Ökumenikus világimanap lesz 2018. március 2-án

2018. március 2-án, pénteken tartják országszerte az ökumenikus világimanapot, amelynek tematikáját idén a suriname-i keresztény nők készítették el – közölte Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

 

A Suriname-i Világimanapi Munkacsoport, akik a 2018. évi programot kidolgozták, 2015. április 18.

A 2018. évi világimanapon a suriname-i asszonyok a teremtett világ iránti felelősségünkre, a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmünket a Teremtés könyvének 1,1–31 igeversei alapján. A liturgia címe is ez: Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó!

Suriname, avagy másik nevén Holland Guyana a dél-amerikai kontinens északi részén fekvő, magyarországnyi méretű kis állam, amelynek népességszáma alig haladja meg az 500 000 főt. Ezzel a népsűrűséggel a világ legritkábban lakott térségei közé tartozik, ugyanakkor az egyik legszínesebb etnikai és vallási összetételű állam, ahol a különböző gyökerű népcsoportok békességben megférnek egymás mellett. Az ország különlegessége az is, hogy területének 94%-át esőerdők borítják, ezért nevezik a „világ tüdejének” is. Sajnos azonban a természeti kincsek – bauxit, arany, gyémánt, kőolaj – iránti emberi kapzsiság és a globálisan szűkülő ivóvízkészletek egyre súlyosabb mértékű környezetkárosításhoz, például higanymérgezésekhez vezetnek.