Híd, ami összeköt

Interjú Raphael Quandttal

A Bajorországi Evangélikus Egyház két jeles képviselője járt hazánkban 2018. március 19. és 23. között: Dorothea Droste egyházi projektfelelős és Raphael Quandt lelkipásztor, a Közép- és Kelet-Európa régió január 1-jével kinevezett ökumenikus referense. Vele ültünk le az Evangélikus Országos Múzeumban a korábbi feladatairól és jövőbeli terveiről beszélgetni.

 

 

(A cikkünkhöz kapcsolódó képeken Raphael Quandt és Dorothea Droste Evangélikus Országos Múzeumban tett látogatását örökítettük meg. 
Fabiny Tamás püspök, Cselovszkyné Tarr Klára osztályvezető és Harmati Béla múzeumigazgató kísérte a vendégeket.)

– Úgy értesültem, hogy ön korábban a bambergi egyetemen tevékenykedett lelkigondozóként és lelkészként. Most azonban a Bajorországi Evangélikus Egyház ökumenikus referense lett a Közép- és Kelet-Európa régióban. Nem volt ez nagy váltás az ön számára?

– Az ökumené és a nemzetköziség kérdésének témája azóta kísér, amióta lelkész vagyok. Mielőtt Bambergbe kerültem, Chilében voltam lelkész, diaszpórában, ami mély benyomást tett rám, de egyben igen sok örömet is okozott. Ott egy igen agilis, nemzetközi szinten felettébb színes gyülekezetben szolgáltam, de a bambergi egyetemen is jellemző volt a nemzetköziség, több egyetemista származott például Lengyelországból vagy Magyarországról, illetve angol nyelvterületről is. Jó dolog ilyen közösségekben szolgálni és tapasztalatokat gyűjteni. Most azonban Közép- és Kelet-Európa valóban új terület a számomra. Ebben Magyarország különösen is súlypontnak számít Bajorországban, hiszen a két evangélikus egyháznak partner-, illetve testvérkapcsolati szerződése van egymással. Most járok második alkalommal Magyarországon, decemberben egy baráti látogatásra jöttem, ez a márciusi azonban már hivatalos.