Fabiny Tamás gondolatai hazáról és Tóbiás gólyáról

Március első hetében hazaérkezett Afrikából Tóbiás, a fekete gólya. A maga tizenkilenc évével ő az egyik legöregebb ebből az értékes fajtából. Nyári rezidenciája Gemencben található, ahol általában augusztusig tartózkodik, amikor majd ismét útra kel. A fészekkamerának köszönhetően interneten követni lehetett, miként érkezett haza a hosszú repülésről. Bölcs családfőként megelőzte társát: Sára általában március közepén érkezik. Amilyen büszke magyar gólyák ők, a március 15-ei nemzeti ünnepet nyilván már itthon és közösen szeretik ünnepelni, saját fészkükben.

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök jegyzete – elhangzott 2018. március 18-án a Kossuth Rádióban.

 

 

A webkamerás felvételek szerint idén azonban akadt egy kis bökkenő. Tóbiás a sok ezer kilométeres utazás után azt kellett, hogy tapasztalja: fészke bizony megrongálódott. Az akkor még dermesztően hideg időben meglehetősen védtelennek látszott a gólyamadár. „Sötétedéskor azt lehetett látni, hogy ácsorog a nagy hóban a fészek megmaradt részén” – írják a tudósítások.

Sajnálom Tóbiást. Féltem őt és társát, Sárát, akik az elmúlt négy évben tíz fiókát neveltek fel ebben a fészekben. Most is hazajöttek, hiszen tudják, hogy ez az otthonuk. De lesz-e ismét fészkük? Költenek-e fiókákat?