Közel háromezren jelölték Sztehlo Gábort Örökség díjra

Egy hónap alatt közel háromezer aláírás gyűlt össze arra a felhívásra, melyben egyházunk a gyülekezetekhez fordult, hogy Sztehlo Gábor evangélikus lelkészt, több ezer ember megmentőjét közösen jelöljük a Magyar Örökség Díjra. A jelölés célja, hogy Sztehlo munkássága, hivatása és életének példája minél több emberhez eljuthasson.

 

 

„Sok mindent megtanultam magam is. Hiszem és remélem. Elsősorban azt, hogy a kereszténység nem a dogmák, hanem a szeretet világa. Élő, eleven, cselekvő szereteté.” (Sztehlo Gábor)

„Négy évtizednek kellett elmúlnia, amíg egy megrendítő erejű emlékirat [Sztehlo Gábor: Isten kezében – a szerk.] és egy nagy sikerű tv-film révén [Valahol Európában; rendezte: Radványi Géza – a szerk.] megismerhette a világ Sztehlo Gábort, a Gyermekmentőt” – mondta 1985-ben Fabiny Tibor lelkész, egyháztörténész az Evangélikus Országos Múzeumban megrendezett Sztehlo-emlékkiállítás nyitóbeszédében. Azóta számos emlékmű felavatásra került, könyvek jelentek meg, ösztöndíj lett a gyermekmentő lelkészről elnevezve, valamint oktatási intézmény, utca és rakpart is a nevét kapta. A filmből közben színdarab és musical is született, melyek összessége mutatja, hogy egyre szélesebb körben válik ismertté a sztehloi életmű, vagyis az a helytállás és emberség, mely a legnehezebb időkben is tanúságot tett a krisztusi szeretetből következő, mások melletti helytállás lehetőségéről.